W Społecznej Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Tylicach w październiku zrealizowany został projekt edukacyjny pn. „ABC zdrowia”. Miał on na celu zwrócenie uwagi na to, co znajduje się w codziennym menu żywieniowym, zarówno dzieci jak i ich rodziców oraz przypomnienie zasad zdrowego odżywiania.
Koordynator projektu zaprosiła do współpracy Panią doktor Mirosławę Paśko, która wyjaśniła uczniom jaki wpływ na zdrowie człowieka ma dostarczanie do organizmu wszystkich ważnych składników i zdrowy, aktywny tryb życia oraz jakie konsekwencje może powodować niezdrowe odżywianie. Rodzice przygotowali dla uczniów i nauczycieli degustację różnych potraw przygotowanych z jesiennych owoców i warzyw, m.in.: ciasto marchewkowe i buraczkowe, placki z cukinii, roladę szpinakową, kompot, zupę krem z dyni i wiele innych.
Źródło, foto: SSP Tylice